#1

Stjernestøvsugeren blev bygget for syvogtyve år siden. Den har form som en sort prisme, hvor der i dens mørke glas glider en strøm af stjerneskud. Før den blev bygget, var centret en åben plads, hvor folk kunne mødes om deres daglige indkøb, som man gør på en ganske almindelig gågade. Stjernerne bliver suget ned under jorden, hvor de sendes rundt til alle byens dele. De fleste sendes til midtbyen og omdeles via prismet ved Cereskrydset, der ikke selv har evnen til at hente stjerner ned. Stjernestøvsugeren blev bygget for at komme mørket til livs. Forskerne undersøger løbende vinden, der aftager, solen, der sender solvinde ud som et gammelt hjerte og havet, der stiger inden sin forsvinden; deres energi er ikke længere nok for menneskene. Byen har vokset sig så tæt, at der skal et helt særligt lys til, før man kan se, hvor man går eller kører. Stjernestøvsugeren skelner ikke og tager også de døende stjerner med, som kun venter på at eksplodere.

 

#2

Forskere fra hele verden ankommer på daglig basis ved banegården, men forvirringen spreder sig straks. Det virker umuligt at komme til Viby, ofte tager de endda toget til Sjælland i søgen efter den rigtige bydel. Hver dag opstår der en lille variation i ruten derud; busstoppestedet rykket, en passage lukket, en gadelampe itu. En fremstående forsker har foreslået, at man installerer en stjernemodtager i de gamle vandtårne ved Randersvej og i Hasle. Derfra kan de sendes rundt i landet, videre til resten af Norden og så fremdeles. Desuden vil det gøre det lettere at komme rundt for det tiltagende antal turister og forskere, der vil se, hvordan stjerner modtages og sendes. En anden, nu afskediget forsker, foreslog at man simpelthen måtte reducere brugen af elektroniske apparater, inden man også udtømte stjernernes mulighed for at afgive energi. Som det er lige nu, er der konstante trafikpropper ved Viby Torv, hvor #starryvacuum hitter over alt i verden og butikkernes salg er mangedoblet.

 

#3

Nogle af de indfødte har bygget et alter foran stjernestøvsugeren, især de ældre ser den som budbringer af det evige liv. De yngre betragter den mere som kilden til eksistens; ilden i deres hænder. Kommunen er bekymret for det tiltagende lys, som tiltrækker hele verdens blik, der er vild efter nye måder at give apparaterne strøm. Derfor har de bygget et forskningscenter lige ved Viby Centrets indgang for at vise, at man er villig til at dele ud af sin viden og energi. For at skjule lyset og styre tilstrømningen har man bygget en række sorte tårne rundt i byen, bare fordi. Et par gange har sirenerne lydt i hele byen, fordi supernovaer var tæt på at trænge igennem energikernerne under jorden, men medarbejdere indfangede den smukke kosmiske katastrofe og omdannede eksplosionerne til energi. Uden stjernestøvsugeren i Viby ville der slet ikke være håb.

 

 

Daniel Boysen, 2018

skrevet til Atlas over Aarhus

som glemte at udgive dem